Local and multi-sending domains: dieper de techniek in

Geschatte leestijd: 3 minuten (Geen tijd? Stuur dit artikel per e-mail)
9 oktober 2017

Local en multi sending domains hebben veel voordelen voor e-mailmarketing, waar je je nu misschien nog niet bewust van bent.  Het local domain kun je zien als een technische oplossing, gerelateerd aan de klant. Als je een local domain gebruikt, benut je alle mogelijkheden om ervoor te zorgen dat de mail die je verstuurt authentiek en geautoriseerd is voor verzending via je ESP. Ditzelfde geldt voor Multi Sending Domains: deze zijn echter pas multi sending als deze op de juiste manier geconfigureerd zijn door je ESP.

Waarom je local en multi sending domains zeker moet overwegen? Een local domain met een goede reputatie leidt tot een verhoogde inbox-placement. Door de inzet van multi sending domains – meerdere local domains onder 1 licentie -, kan de reputatie van merk 1 nooit invloed hebben op de reputatie van merk 2. Daarentegen kun je wél gemakkelijk vanuit één omgeving mailen. Over dat en alle andere voordelen, las je in dit artikel meer. In deze blog leg ik je graag meer uit over de techniek.

Benieuwd door welke technische zaken jouw e-mail door een local domain en multi sending domains eerder in de inbox van de ontvanger worden afgeleverd? Reputatie is daarvoor het toverwoord. Hoe hoger de reputatie, hoe groter de kans dat je e-mail in de inbox wordt afgeleverd. Factoren die leiden tot een hogere reputatie zijn identiteit en authenticiteit. Daarin speelt DNS, het domeinnaamsysteem, weer een belangrijke rol. We gaan hieronder verder in op DNS en de termen die daarbij komen kijken.

Een aantal DNS-instellingen is belangrijk.

A-records (Address records)

A-records geven aan op welke server, of meer specifiek, op welk IP-adres de webpagina’s van een bepaalde domeinnaam staan. Voor ESP’s hangt dat samen met het ingestelde local domain. Het local domain vormt de basis van de links die te zien zijn in e-mails die worden verzonden.

Records worden niet ingesteld in je e-mailsoftwareprogramma, maar bij de DNS-instellingen die je als klant zelf beheert of bij de hostingpartij.

MX-records (Mail eXchange record)

In MX-records staat beschreven welke mailservers zijn ingesteld om e-mail, gestuurd naar een bepaald domein, te ontvangen. Voor e-mails verzonden vanuit ESP’s is het van belang dat voor het local domain een correct MX-record is ingesteld, onder andere voor het opvangen van bounces. Dit zijn e-mails die niet kunnen worden bezorgd.

TXT-records (TeXT record)

Ten behoeve van een optimale deliverability van e-mail, verzonden uit de ESP-licenties, worden TXT-records aangeleverd waarmee de authenticiteit van e-mails kan worden geverifieerd. Daarmee wordt ook oneigenlijk gebruik van een domein tegengegaan door gebruik te maken van SPF, DKIM en DMARC.

Die termen (SPF, DKIM en DMARC) leggen we hieronder uit.

SPF-records (Sender Policy Framework)

Dit is een bestand op het DNS (domeinnaamsysteem), dat aangeeft dat een bepaald IP-adres of domein e-mail kan versturen namens de organisatie. Dit is een van de manieren die een ISP gebruikt om vervalste afzendergegevens te detecteren en je mail toe te wijzen aan spam.

DKIM-records (DomainKeys Identified Mail)

Dit wordt ook wel de digitale handtekening genoemd. In een TXT-record (kladblokbestand, maar wordt ook gebruikt voor SPF-records) kan informatie worden gepubliceerd zoals een sleutel om de authenticiteit van een e-mail te verifiëren. Het is een methode om de domeinnaam te koppelen aan een e-mail, waarbij een persoon of organisatie een deel van de verantwoordelijkheid van de e-mail kan opeisen. Hierdoor zal de ontvanger de afzender herkennen.

In de digitale handtekening is het local domain opgenomen en daaraan wordt door ISP’s een reputatie gehangen. Als je e-mail geen DKIM heeft, is de kans kleiner dat de ISP de mail aflevert in de inbox.

DMARC records (Domain-based Message Authentication, Reporting & Conformance)

DMARC is een controle-adviessysteem waarbij je op je local domain een policy (advies aan de ontvangende partij) kan publiceren, waarin wordt geadviseerd wat ontvangende mailservers moeten doen als een niet-geautoriseerde server een bericht vanuit jouw afzender probeert af te leveren. Wat DMARC krachtig maakt, is het feit dat het aangeeft wat de ontvanger moet doen met de e-mail die niet door de SPF of DKIM-test komt. Je kunt geen e-mail sturen met DMARC-goedkeuring als je afzenderadres niet in lijn is met je local domain. Het local domain is de sleutel tot succes.

TechniekBron

Ik hoop dat ik je heb kunnen uitleggen welke technische zaken bijdragen aan een hogere inboxplacement door het gebruik van een local en multi sending domains. Neem eens contact op met je ESP om het te bespreken, want het is absoluut de moeite waard.

Deel dit artikel

Categorieën

E-mailmarketing

Vragen over dit artikel?

Ewald Kessler

Deliverability & Abuse Management +31 85 773 99 90
ewald.kessler@webpower.nl
LinkedIn