Video in e-mail: een gemiste kans voor marketeers

Geschatte leestijd: 3 minuten (Geen tijd? Stuur dit artikel per e-mail)
3 augustus 2017

Wereldwijd maken zo’n 4 biljoen mensen gebruik van e-mail, dus biedt email een geweldige kans om traffic te genereren en klantdata te verkrijgen. Echter, nog maar weinig marketeers realiseren dat video’s in e-mails een sterke marketingtool vormt. In het bijzonder stelt het marketeers in staat de juiste mensen op het juiste moment te benaderen via gepersonaliseerde inhoud. Raak geïnspireerd door de kracht van video in e-mail en ga meteen aan de slag, want kennis, budget en techniek hoeven geen obstakels meer te vormen.

Video speelt een steeds grotere rol in de content mix. User generated video’s, videoverslagen, virtual reality en 360-graden video’s zijn geen onbekende begrippen meer. Video’s als vlogs, presentaties, interviews en evenement video’s worden op een slimme manier ingezet voor branding doeleinden. Het is dan ook niet gek dat 92% van de marketeers aangeeft dat video een belangrijk deel van hun marketing strategie vormt.

Ook social media platformen zoals Instagram en Snapchat speelden al in op de trend door de mogelijkheid korte video’s aan tijdlijnen toe te voegen. Volgens Facebook bestaat het platform over een aantal jaar zelfs alleen nog maar uit video, mede dankzij toevoegingen zoals Stories en Live. Cisco verwacht dat over niet al te lange tijd 75 procent van het internetverkeer uit video bestaat. Kortom: video speelt bewezen (en meer dan ooit) een belangrijke rol in de content mix.

Video in e-mail

Veel grote organisaties, bijvoorbeeld in de mode, verzekeringen, toerisme, telecommunicatie en gezondheidszorg, werken al met video in e-mailmarketing campagnes. Video in e-mail wordt onder andere gebruikt voor productintroducties, klantcases of een persoonlijk welkom. Click-through-rates van organisaties die video in e-mail inzetten zijn verhoogd tot wel 65%, en daarmee stijgen hun sales dus ook. Extra voordelen zijn daarnaast verbeterde branding en verhoogde betrokkenheid.

Mensen registreren bewegende beelden beter dan tekst en 80% van de mensen kan zich een video herinneren die zij de laatste maand gezien hebben. Onderzoek (door Insivia) wijst uit dat productvideo’s 90% van de gebruikers helpt in het beslissingsproces. Het is wel belangrijk dat je de juiste video-e-mail inzet op het juiste moment in de klantreis: een video om de interesse te wekken voor je merk, een video om klanten te laten begrijpen wat je bedrijf doet, een productvideo en/of een testimonial die laat zien waarom iemand voor jouw bedrijf of product moet kiezen.

Gepersonaliseerde inhoud

De beste manier om de klant in de juiste fase van de customer journey te bereiken is met gepersonaliseerde inhoud. Het wordt steeds makkelijker om de klant een video te sturen die volledig naar hem of haar is ingericht. Dit kan heel simpel zijn, bijvoorbeeld door de klant met hun naam aan te spreken in de video. Het kan ook verder gaan, denk aan hele scènes die speciaal voor die ene klant worden geselecteerd. Is de klant jong of oud? De video kan een scène laten zien met acteurs die dezelfde leeftijd hebben. Ook kun je foto’s of video’s van de klant zelf toevoegen, als je deze hebt. Door dit in video content te gebruiken spreek je de klant op een persoonlijk niveau aan en heb je de mogelijkheid een unieke relatie op te bouwen met iedere individuele klant.

Daarnaast kun je de content van de video ook aanpassen aan de fase van het koopproces waar de klant zich in bevindt. Als je weet dat een klant twijfelt tussen twee producten, laat ze dan een video zien waarin de producten tegen elkaar afgewogen worden. Of wanneer ze nog een product in hun winkelwagentje hebben liggen, stuur ze dan een video over waarom het product een ‘must buy’ is. Ook zijn er bedrijven die aan cross-selling doen met behulp van video in e-mail. Koopt iemand een product? Dan kun je ze er daarna een mail sturen met daarin een korte video van een product dat matcht met het aangeschafte product. Denk bijvoorbeeld aan een passende jurk bij de zojuist gekochte schoenen.
Kortom, video met gepersonaliseerde inhoud is een krachtige hulpmiddel om je (marketing) doelen te bereiken.

Praktische tip: Trek meteen de aandacht

Alleen het vermelden van het woord “video” in een e-mail-onderwerp kan opens al verbeteren met 10%. Let wel: de highlight in deze e-mail moet vervolgens ook de video zelf zijn, want als iemand niet naar beneden scrollt, mist hij of zij de video. Maak de video niet te lang: een studie gedaan door Animoto toont aan dat mensen beter reageren op video’s die 60 sec. of korter duren. Grijp snel de aandacht, in de eerste seconden. Zorg dat je video mensen raakt, inspireert, ontroert, motiveert, boos maakt of juist aan het lachen maakt. Stel jezelf ook altijd de vraag: is mijn video likeable en/of shareable? Video is het meest gedeelde type content op sociale netwerken. Voeg social networking-buttons toe aan je video voor nog meer bereik.

Lage instap

Er is niet veel nodig voor het maken van een goede video. Ook met een beperkt budget kun je makkelijk kleinere content items opnemen. Denk bijvoorbeeld aan een testimonial, dit kun je al in prima kwaliteit opnemen met een smartphone. Er zijn betaalbare lichten en microfoons verkrijgbaar en ook video editing software is (gratis) beschikbaar. Wil je het meer spectaculair aanpakken? Zelfs drones zijn tegenwoordig voor iedereen beschikbaar én betaalbaar.

Technische obstakels? Niet meer. Door nieuwe technologieën kun je alle video’s in e-mails embedden en kunnen alle mogelijke devices ze afspelen. Een ingenieus systeem detecteert in real-time het optimale formaat om te streamen en automatisch af te spelen. En als een e-mail-client een video niet op de juiste manier ondersteunt, wordt er automatisch een hoge kwaliteit GIF getoond. Krachtige back-end technologieën garanderen daarnaast dat video’s altijd afgeleverd en bekeken kunnen worden, onafhankelijk van hoeveel mensen een video tegelijkertijd kijken.
Ook de Inhoud van video’s in je mails kan heel makkelijk automatisch worden samengesteld en verzonden met informatie vanuit je eigen CRM-systeem. Een goede integratie tussen je CRM-systeem en je video/mailing tool is dan natuurlijk wel cruciaal.

Ga aan de slag met Webpower

Door deze nieuwe technologieën, onbegrensde mogelijkheden en bewezen resultaat, is video in combinatie met e-mailmarketing sterker dan ooit. Start klein, maar richt altijd op groei. Wil je het groter en professioneler aanpakken? Schakel dan een e-mailmarketing partner, zoals Webpower, in.

Deel dit artikel